(0488) 44 03 04 (op werkdagen van 12.30-13.30) / 06-83658259

Voedingsadvies

  • Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap gezond en gevarieerd te eten. Het is zeker niet noodzakelijk om voor twee personen te gaan eten. Vitamines zijn, indien je geen dieet hebt, nooit aangetoond als meerwaarde. Dit met uitzondering van foliumzuur (400 miligram per dag), welke helpt de kans te voorkomen op neuraalbuisdefecten (bijv. open ruggetje of lipspleet), en vitamine D. Foliumzuur wordt aangeraden te gebruiken tot en met de 10e zwangerschapsweek.
  • Indien het potje nog niet leeg is, raden wij je aan deze gewoon door te slikken. Foliumzuur heeft namelijk ook als functie te helpen bij de ijzeropname. Wens je toch een vitaminenpreparaat te slikken, raden wij je aan er een te nemen speciaal voor zwangeren. Deze is met de hoeveelheid speciaal afgestemd op de zwangerschap. Het is dan niet meer noodzakelijk hierbij ook nog apart foliumzuur in te nemen. Mogelijk kan het wel zijn dat er nog extra vitamine D genomen moet worden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D is 10 microgram per dag.
  • Als je zwanger bent mag je geen rauw vlees eten, zoals biefstuk, filet american, tartaarworst of rosbief. Houd er rekening mee dat ook lamsvlees wel eens medium wordt geserveerd. Ook gedroogde vleeswaren zoals rauwe ham, salami en cervelaat kunt u het best niet eten.
  • Vis is heel gezond om 2x per week te eten tijdens de zwangerschap. De oliën die hierin zitten helpen met de hersenaanleg van het kindje. Wees wel alert dat de vis vers moet zijn. Indien u hierover twijfelt raden wij het af de vis te eten. Voorverpakte vis wordt afgeraden te eten. Roofvissen, zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en verse tonijn, worden ook afgeraden, omdat hier te veel kwik in zou kunnen zitten.
  • Je moet uitkijken met rauw melkse kazen. Het betreft hier de franse kaassoorten met de uitdrukking “au lait cru” er op vermeld. Indien je de vermelding “gepasteuriseerd” erop leest, kun je deze kaas probleemloos eten. Je mag dus als zwangere gerust brie, camembert of schimmelkazen eten, maar let hierbij op de vermelding hoe deze is bereid. Goudse kazen, feta en mozzarella kun je altijd eten.
  • Ook moet je uitkijken met een te veel aan lever en leverproducten, zoals lever(worst) en paté, omdat hier vitamine A in zit. Een teveel aan vitamine A kan schadelijk zijn voor jullie kindje. Een keer een boterham met leverworst kan geen kwaad, net zoals een toastje met paté. Kippenlevertjes of varkenslever op zich worden afgeraden.
  • Belangrijk is boter op brood te nemen. Verder raden wij het aan om bij de maaltijden geen koffie, thee of melk te drinken. Deze remmen namelijk de ijzeropname. Beter is het om iets met vitamine C te drinken (zoals vruchtensap) of water. Ook een half uurtje wachten met een zuiveldessert is beter. Tussendoor mag je best koffie en thee. Probeer dit wel te beperken tot 2 koppen koffie of 4 koppen thee per dag. Dit in verband met de cafeïne. Cafeïnevrije koffie en theïnevrije thee kun je zoveel als je wilt drinken.
  • Drink als je zwanger bent geen alcohol. Buiten dat je eerder aangeschoten kunt worden, is het niet bekend bij welke hoeveelheid het voor het kindje schadelijk kan zijn. Men verwacht dat dat al bij één glaasje het geval kan zijn.
  • Je mag tijdens de zwangerschap niet zelf de kattenbak verschonen. Om dezelfde reden wordt geadviseerd handschoenen te dragen, indien je in de tuin werkt. Zo ook adviseren wij verse groenten altijd te wassen. Vergeet ook voorgesneden groente niet nogmaals te wassen. Voorverpakte salades (groente met een dressing) kun je niet meer zelf afspoelen, daarom wordt het afgeraden dit te eten.


Laat je verder niet gek maken met gegevens die je van een ander hoort of op internet leest. Zo kun je op internet vinden dat je geen kaneel mag eten als je zwanger bent. Vergeten is hierbij te vermelden dat het om één kilo gaat voor het een schadelijk effect heeft. Er zit overigens maar 35 gram in een potje. Heb je vragen over eten neem dan gerust ons op.