(0488) 44 03 04 (op werkdagen van 12.30-13.30) / 06-83658259

Houding en persen

Bij het opvangen van de weeën is het belangrijk dat je een houding aanneemt waar je zo min mogelijk last hebt van de weeën. Als je weeën hebt als je bezig bent, maar je hebt ze niet als je rustig ligt of zit, zijn het kwalitatief geen goede weeën en zullen ze je alleen uitputten en je niet voldoende helpen met ontsluiting.

Een warme douche kan je helpen bij het opvangen van de weeën. Ook warm blijven tijdens de weeën is heel belangrijk. Je voeten worden altijd koud, dus doe altijd sokken aan. Drink warme dranken zodat je lichaam goed warm blijft. Een koude vrouw bevalt niet makkelijk.

Het kan zijn dat je bij de laatste centimeters wordt geadviseerd op je zij te gaan liggen. Dit helpt de baby dan met indalen.

Je kunt pas gaan persen als je volledige (10cm) ontsluiting hebt, het kindje voldoende is ingedaald (dit is nog veel verder dan dat de verloskundige op de controle meldt als goed en vast ingedaald) en je goede persdrang hebt. Als de persdrang niet heftig genoeg is zal je te weinig geholpen worden met het persen en te vermoeid raken voordat het kindje geboren is. Het is dus heel belangrijk dat we hier op wachten.

Het is een misverstand dat je altijd op je rug moet persen. Het kan zijn dat je het veel prettiger vindt om op je zij mee te persen of zittend tegen je partner aan of op de baarkruk. Deze hebben wij altijd bij ons.