Echo met indicatie
Er kunnen tijdens de zwangerschap verschillende redenen zijn om een echo te maken. Wij maken bijna alle echo's zelf. De echo's die vallen binnen de prenatale screening (de nekplooimeting en de 20-weken echo) moeten plaatsvinden in een screeningscentrum, omdat aan deze echo's vergunningen gekoppeld zijn. Onze praktijk is voor de combinatietest (nekplooimeting) gekoppeld aan het screenigscentrum Esperance in Arnhem en voor de 20-wekenecho gekoppeld aan screeningscentrum Iris te Tiel.
Vroege echo
Als je je bij ons aanmeldt, zullen wij een eerste echo voor je inplannen. Tijdens deze echo beoordelen wij of er sprake is van een intacte zwangerschap in de baarmoeder. We kijken of er een kloppend hartje te zien is en we bepalen hoe lang je ongeveer zwanger bent. Omdat het kindje nog erg klein is, zal dit een ruwe schatting zijn. Ook kijken we of er sprake is van een eenlingzwangerschap of een meerlingzwangerschap. Deze echo zal meestal een inwendige echo zijn. Mocht je hierover vragen hebben horen we het graag.
Termijnecho
De termijnecho wordt rond de 10 weken zwangerschap gedaan. Het doel van de termijnecho is het berekenen van de uitgerekende datum. Deze berekenen we door de baby op te meten van kruin naar stuit.
Andere echo's
In de zwangerschap wordt er soms later nog een echo gemaakt, om bijvoorbeeld de groei van je kindje te meten als de verloskundige denkt dat je kindje groot of juist klein is. Soms word je voor een echo verwezen om te kijken of je kindje met de billen naar beneden ligt (stuitligging). Ook kan je (te)veel of juist (te)weinig vruchtwater hebben of ligt de placenta bij de 20weken echo nog laag en zal er later gekeken worden of deze voldoende hoog ligt.